Strategi perpaduan berpaksikan pendidikan semua agama kepada penganutnya secara bersepadu : usul pendialog perpaduan di Kelantan - Mansor Mohd Noor; Nur Azuki Yusuff; Nawi Ismail; Nik Yusri Musa (2014)
Pembinaan Dasar Perpaduan Negara wajib mengambilkira pandangan masyarakat akar umbi. Pendekatan Town hall meeting anjuran MKPN bersama JPNIN, KITA dan kerjasama pejabat SUK berjaya menngetengahkan cadangan yang dirangka menjadi garis panduan sebagai strategi dasar Negara. Cadangan berbangkit terbaik dari pendialog negeri Kelantan ialah stategi berpaksikan pendidikan ke semua agama merujuk kepada penganutnya secara bersepadu berteraskan kehendak Rukun Negara dan peruntukan dalam Perlembagaan. Hasil dapatan secara diskriptif merujuk kepada keutamaan beragama, berperlembagaan dan semangat bernegara diketengahkan bersama beberapa model cadangan strategi perpaduan sebagai panduan pengamal pendidikan dan pemimpin Negara