Analisis personaliti “Mat Rempit” berdasarkan ujian unjuran personaliti - Yohan Kurniawan; Nur Azuki Yusuff (2014)
Mat rempit atau mat motor atau samseng jalanan merupakan fenomena sosial yang telah lama berlaku di Malaysia. Kumpulan ini tidak sedikit menimbulkan masalah kepada masyarakat, dan pada masa tertentu tindakan mereka adalah merbahaya dan bersifat jenayah. Kajian yang dijalankan ini bertujuan untuk mengetahui dan mengenali personaliti kumpulan mat rempit. Data kajian diperolehi menggunakan kaedah ujian Draw A Man (DAM). Responden kajian adalah kumpulan mat rempit berumur 14 tahun – 25 tahun yang mengikuti program Perkasa. Responden diminta untuk membuat sebuah lukisan orang mengikut arahan yang diberikan oleh penyelidik. ujian Draw A Man (DAM) merupakan sebuah ujian personaliti yang bersifat projection (Unjuran). Alat ujian ini merupakan salah satu ujian psikologi yang bebas daripada pengaruh budaya. Hasil ujian mendapati bahawa sebahagian besar responden menunjukakn ciri-ciri personaliti yang samas seperti sifat kekanak-kanak (kurang matang), kurang kepercayaan diri, memiliki keinginan untuk menjadi dewasa, mempunyai sifat kebergantungan yang kuat, sosok yang lemah dibalik penampilan yang kukuh/keras, dan lemahnya kawalan diri. Daripada tahap kepintaran, sebahagian besar responden memiliki tahap kepintaran normal, walaupun begitu terdapat beberapa responden menunjukkan tahap kepintaran yang rendah. Hasil kajian ini dapat membantu menjelaskan fenomena keterlibatan remaja dalam aktiviti mat rempit.