Ketidak-terhadapan kemahuan manusia dalam ekonomi islam arus perdana : analisis kritikal berdasarkan tasawur al- qur'an - Mohd Zulkifli Muhammad (2013)
Kertas kerja ini bertujuan meneliti tentang salah satu andaian dalam sistem ekonomi Islam arus perdana iaitu ketidak-terhadan kemahuan manusia (unlimited wants) berdasarkan tasawur al-Qur'an. Analisisnya difokuskan kepada dua tujuan utama. Pertama, mengenal pasti ayat-ayat al-Qur’an terpilih yang berkaitan dengan peringkat kemahuan manusia; dan kedua, menganalisis dan merumuskan peringkat kemahuan manusia berdasarkan ayat-ayat al-Qur’an yang dikenal pasti itu. Analisis kandungan dan kaedah perpustakaan digunakan dalam mencapai hasrat ini. Kertas kerja ini mendapati bahawa berdasarkan tasawur al-Qur'an kemahuan manusia itu boleh dihadkan. Keterhadan ini adalah berasaskan kepada mekanisme pengawalan terhadap peringkat-peringkat kemahuan manusia. Implikasi daripada dapatan kajian ini ialah perlunya satu kajian yang komprehensif dilakukan bagi membina satu resolusi baru dalam andaian ekonomi Islam yang betul.