Ketidak-terhadan kemahuan manusia dalam ekonomi islam arus perdana - Mohd Zulkifli Muhammad (2013)
Kertas kerja ini bertujuan untuk meneliti tentang andaian sistem ekonomi Islam arus perdana yang mengatakan bahawa kemahuan manusia adalah tidak terhad (unlimited wants). Kajian ini cuba menganalisis andaian tersebut berdasarkan beberapa pandangan pakar ekonomi Islam arus perdana. Analisis kandungan dan kaedah perpustakaan digunakan dalam mencapai hasrat ini. Kajian ini mendapati bahawa andaian ekonomi Islam arus perdana tersebut diambil daripada ekonomi pro-lazim. Andaian tersebut diadunkan dengan sokongan sumber-sumber rujukan mutlak seperti Quran dan Hadis agar wujud ciri-ciri keislaman di dalam andaian tersebut. Implikasi daripada dapatan kajian ini ialah perlunya satu kajian yang komprehensif dilakukan bagi membina satu resolusi baru dalam andaian ekonomi Islam yang betul.