Pada suatu masa di Pos Gob, Ulu Kelantan, Gua Musang : nilai kehidupan tradisi masyarakat orang asli Temiar - Anidah Alias (2012)
Nilai kehidupan tradisi Orang Asli Temiar di Pos Gob, Ulu Kelantan, Gua Musang Kelantan yang mengamalkan budaya kehidupan tradisional yang bersumberkan alam sekitar. Perspektif pembangunan kehidupan tradisi yang jauh dari kemudahan infrastruktur yang lengkap dan moden menjadi platform masyarakat Orang Asli Temiar cekal meneruskan aktiviti harian dan menjadikan lokasi yang mesra alam sejajar banjaran titiwangsa ini satu keistimewaan yang unik. Memiliki daya tarikan warisan amalan cara hidup tradisi, adat resam dan budaya yang diamalkan. Walaubagaimanapun, keindahan sumber alam flora dan fauna yang memiliki sumbangan ke arah pembangunan hidup masyarakat Temiar ini dari sudut agropelancongan dan sosiobudaya ini perlu dipelihara dari anasir negatif yang akan memusnahkan nilai kehidupan tradisi mereka