Salahlaku seks : kajian melalui kisah nabi Yusuf dan nabi Lut dalam al-quran - Nik Yusri Musa; Ahmad Murshidi Mustapha (2012)
Gejala salahlaku seks samada dalam kalangan remaja atau dewasa di era kemodenan ini makin berleluasa. Bahkan boleh dikatakan di setiap peringkat lapisan masyarakat berlakunya gejala ini. Permasalahan ini bukan sahaja berlaku di negara kita Malaysia, akan tetapi meratai keseluruh dunia. Cuma perspektif terhadap seks ini berbeza mengikut bangsa dan negara. Penilaian agama Islam lebih terperinci apab ila melibatkan hal seumpama ini kerana penjagaan dan pengawasan kepada unsur nasab keturunan adalah perkara yang besar dan penting. Kajian ini dikemukakan bagi mengenalpasti faktor berlakunya salahlaku seks di zaman nabi Yusuf dan nabi Lut. Kajian ini juga tertumpu kepada kaedah penyelesaian yang diambil oleh kedua-dua orang nabi berkenaan bagi menangani gejala salahlaku seks pada zaman mereka. Diharap melalui kajian ini, permasalahan salahlaku seks di negara kita dapat dibendung dan dibasmi bagi kesejahteraan ummah dan negara