Faktor utama konflik etnik dan kemampuan gagasan 1Malaysia menurut perspektif mahasiswa - Nur Azuki Yusuff; Nik Yusri Musa; Wan Sopian Sori (2012)
Pelbagai faktor konflik etnik yang dikenalpasti, namun paling ketara menurut pandangan mahasiswa berdasarkan pengamatan adalah peranan yang dicetuskan oleh pendokong atau kepimpinan politik kepartian dan menyokong parti yang taksub dan tiada toleransi. Begitu juga isu kepercayaan dan keagamaan dalam konteks adat dan ibadat. Kemampuan capaian gagasan 1Malaysia turut dipersoalkan. Mahasiswa tidak meletakkan keyakinan sepenuhnya terhadap usaha kerajaan ini. Faktor utama konflik dan isu keyakinan generasi muda perlu diberikan kecaknaan tinggi oleh semua pihak.