Keterhadan sumber alam dalam ekonomi islam arus perdana - Mohd Zulkifli Muhammad (2012)
Kertas kerja ini bertujuan untuk meneliti tentang andaian sistem ekonomi islam arus perdana yang mengatakan bahawa sumber alam adalah terhad (scarcity of resources). Kertas kerja ini cuba menganalisis andaian tersebut tersebut berdasarkan beberape pandangan ahli ekonomi Islam arus perdana terkemuka. Analisis kandungan dan kaedah perpustakaan digunakan digunakan dalam mencapai hasrat ini. Kertas kerja ini mendapati bahawa andaian ekonomi islam arus perdana tersebut diambil daripada ekonomi pro-lazim. Andaian tersebut diasimilasikan dengan sokongan sumber-sumber rujukan mutlak islam agar wujud ciri-ciri keislaman di dalam andaian tersebut. Implikasi daripada dapatan kajian ini ialah perlunya satu kajian yang komprehensif dilakukan bagi membina satu resolusi baru dalam andaian ekonomi Islam yang betul