Hj. Nik Abd Aziz bin Nik Mat : pandang sisi sebagai ulama hadis - Nik Yusri Musa (2010)
Tokoh yang lebih dikenali dalam lapangan politik Islam ini masih belum dilihat secara lebih terperinci sebagai seorang ulama hadis. Walaupun beliau di beri title ‘tok guru’ yang membawa maksud sebagai seorang ulama, namun gelaran tersebut sebenarnya lebih kepada sebagai suatu bentuk penghormatan terhadapnya sebagai seorang ahli politik melayu yang membawa gagasan Islam. Apatah lagi beliau sebagai Mursyid al-am kepada Parti Islam SeMalaysia. Kertas kerja ini cuba melihat beliau sebagai ulama hadis.