Keberkesanan pembelajaran aqidah berasaskan strategi inkuiri terbimbing terhadap saudara baru - Adi Syahid Mohd Ali (2013)
Tujuan utama penyelidikan ini adalah untuk melihat keberkesanan strategi pembelajaran inkuiri terbimbing (PIT) dan strategi pembelajaran konvensional (PK) di dalam pembelajaran aqidah saudara baru. Kesan strategi pembelajaran dibandingkan berdasarkan pencapaian akademik dan tahap penghayatan pendidikan aqidah. Kajian ini juga mengenalpasti persepsi saudara baru terhadap proses pembelajaran secara inkuiri terbimbing. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini berbentuk kajian eksperimen benar yang berlangsung selama 4 minggu dan melibatkan 49 orang saudara baru dari IDIP, Pengkalan Chepa. Saudara baru tersebut dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan eksperimen dan kumpulan kawalan. Kumpulan eksperimen menerima pembelajaran secara PIT dan kumpulan kawalan secara PK. Data dikutip menggunakan soalan pra ujian dan pasca ujian untuk mengukur pencapaian akademik.