Politik pentadbiran di Malaysia:satu kajian kes mengenai kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi (2003-2009) - Iskandar Hasan Tan Abdullah (2013)
Model Politik Pentadbiran adalah bidang baru yang dikaji oleh pengkaji di Malaysia. Satu bentuk konsep kepimpinan politik pentadbiran baru dapat dilahirkan melalui model politik pentadbiran. Objektif kajian adalah tertumpu kepada pembinaan model politik pentadbiran dan konsep kepimpinan kajian ini berteraskan kepada konsep kepimpinan politik pentadbiran Y.A.Bhg. Tun Abdullah Ahmad Badawi (Abdullah). Karya ini meneroka penilaian empirik terhadap model kepimpinan politik pentadbiran Abdullah yang berjaya menghalang konflik melalui perbincangan dan rundingan. Kajian ini menggunakan ujian korelasi, analisis faktor dan ujian regresi bagi dapatan kajian kuantitatif. Bagi menentukan model kepimpinan politik pentadbiran Abdullah maka pemboleh ubah gaya kepimpinan, pendekatan politik jentera pentadbiran, dasar politik pentadbiran, pemikiran politik pentadbiran dan perwatakan personaliti beliau digunakan oleh pengkaji. Data primer diperolehi menggunakan soal selidik dan temu bual dengan pengundi dikerusi Parlimen Kepala Batas.Data sekunder dikumpulkan melalui penyelidikan perpustakaan dan dokumentasi data mengenai kepimpinan politik pentadbiran Abdullah.