Pembangunan komuniti menerusi keusahawanan sosial: kajian kes mengenai organisasi bukan kerajaan di Malaysia - Marwan Ismail; Wan Yusoff Wan Shaharuddin
Kajian ini melibatkan 13 Oganisasi Bukan Kerajaan (NGO) dengan tumpuan terhadap amalan orientasi keusahawanan sosial dalam program pembangunan komuniti di Malaysia. Kaedah temubual separa berstruktur dengan 17 informan mendapati majoriti NGO yang dikaji tidak mengamalkan orientasi keusahawanan sosial. Di samping itu, NGO juga tidak memandang aspek usahaniaga sebagai suatu strategi organisasi untuk berdikari bagi mengatasi isu atau permasalahan dalam komuniti di Malaysia. Permasalahan ini memerlukan tinjauan selanjutnya oleh para penyelidik. Kata kunci: Pembangunan komuniti, Organisasi Bukan Kerajaan (NGO), orientasi keusahawanan sosial, penghayatan agama.