Konsep keusahawan sosial islam ; amalan beragama dan peningkatan pendapatan - Nur Azuki Yusuff (Universiti Malaysia Kelantan, 2015)
Konsep Keusahawanan sosial Islam dibentuk mengambil kira pelaksanaan golongan usahawan sosial Islam berjaya melalui sumber wahyu al-Qur’an dan as-Sunnah dalam kerangka akidah, syariah dan akhlak. Terdapat kepelbagaian komponen yang diketengahkan, antara yang paling ketara berdasarkan model yang terdapat dalam perbincangan di bawah ini.