Agenda mendepani cabaran pembangunan abad ke 21 : suatu perbincangan mengenai konsep keusahawanan sosial - Marwan Ismail (Universiti Malaysia Kelantan, 2015)
Agenda keusahawanan sosial merupakan subjek baharu yang kini mula diberi perhatian oleh pelbagai yang berkepentingan pihak sama ada daripada kalangan sarjana, pengamal mahupun pihak swasta, kerajaan dan Organsasi Bukan Kerajaan. Agenda berkenaan dilihat sebagai satu bentuk strategi yang boleh dijadikan altenatif bagi menghadapi cabaran pembangunan yang begitu kompleks pada abad ke-21 sama ada cabaran atau permasalahan yang berkaitan sosial, ekonomi, dan alam persekitaran yang dihadapi oleh manusia kini. Justeru, melalui pendekatan keusahawanan sosial dapat dijadikan medium baharu yang boleh dipertimbangkan oleh pihak yang berkepentingan bagi menjalankan program pembangunan kepada setiap isu yang melibatkan keperluan asasi kehidupan manusia berbanding pendekatan tradisonal sedia ada yang telah dilaksanakan oleh agensi atau organisasi yang berkaitan sama ada oleh pihak kerajaan, organisasi bukan kerajaan yang telah berperanan untuk membela keperluan dan kebajikan umum manusi