Konsep keusahawanan Islam : terminologi, kerohanian dan al- falah - Mohd Zain Mubarak (Universiti Malaysia Kelantan, 2015)
Keusahawanan Islam difahami dalam konteks yang meluas melibatkan tugas dan tanggungjawab sebagai hamba dan khalifah Allah s.w.t. atau memenuhi tuntutan (حبل من الله) dan (حبل من الناس) iaitu hubungan manusia dengan Pencipta dan juga hubungan sesama manusia. Hubungan berkenaan bukan sekadar berkaitan dengan aspek perniagaan tetapi juga sebagai ibadat yang mendapat ganjaran di sisi Allah s.w.t.. Budaya keusahawanan Islam selari dengan nilai-nilai Islam dan harus diterap serta diamalkan untuk mengubah persepsi terhadap amalan dalam bidang perniagaan sahaja tetapi juga menghayati nilai-nilai yang wujud dalam keusahawanan itu sendiri (Abdul & Suhaila, 2005). Keusahawanan Islam membawa pengamalnya supaya lebih peka kepada peranan mereka untuk memakmurkan dunia dengan cara yang halal dan diredai (Adnan & Mohamad, 2002). Penulisan ini menyentuh tentang aspek terminologi berkaitan keusahawanan dalam Islam dan elemen penting yang tidak dapat dipisahkan dengannya iaitu kerohanian dan al-Falāḥ.