Kepentingan faktor lokasi dalam kelestarian perusahaan sarang burung walit bumiputera di Kelantan - Wan Khairy Wan Ibrahim; Mohd Rafi Yaacob; Azwan Abdullah (Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kertas ini akan membincangkan tentang kepentingan pemilihan lokasi yang betul dalam menentukan kejayaan dan kelestarian perusahaan SBW (Sarang Burung Walit) bumiputera di Kelantan. Analisis dilakukan berdasarkan pemerhatian dan maklum balas yang diperoleh daripada enam orang usahawan SBW bumiputera di Kelantan. Penemuan lebih terarah kepada faktor lokasi memainkan peranan terpeting dalam menentukan kejayaan sesebuah perusahaan SBW. Faktor lokasi memberikan satu kelebihan bersaing kepada usahawan bumiputera untuk terlibat dalam industri ini memandangkan mereka masih menguasai beberapa lokasi strategik dan memiliki status keistimewaan bumiputera berkaitan dengan pemilikan dan pemilihan tanah. Kajian ini juga telah menemui beberapa lokasi yang dikenal pasti sebagai tepu dan sudah tidak sesuai untuk perusahaan SBW. Kesemua informan bersetuju bahawa faktor lokasi memainkan peranan terpenting dalam menentukan kelestarian perusahaan SBW yang mereka bangunkan