Malaysia diserang rumpai Parthenium hysterophorus yang paling serius - S.M. Rezaul Karim (AgroMalaysia, 2014)
Tumbuhan yang dianggap pencemar persekitaran dan spesis penyerang dari luar negara telahpun bertapak di Malaysia. Rumpai parthenium (Perthenium hysterophorus, Famili: Asterceae) baru-baru ini telahpun dikesan di Batang Kali, Selangor dan Sungai Petani, Kedah. Rumpai ini thelah diisythiarkan sebagai "rumpai paling serius pada abad ini" dan di benua Afrika ia dianggap sebagai "rumpai yang paling serius di atas muka bumi"