A review on accident prevention in school - Nik Anis Amanina Nik Ayub; Ahmad Rasdan Ismail; Nor Kamilah Makhtar; Nurul Husna Che Hassan (Universiti Malaysia Kelantan, 2016)
Pada masa kini, kemalangan yang menyebabkan kecederaan menjadi isu-isu penting dalam arena kesihatan awam.Kebanyakan ahli masyarakat beranggapan bahawa sekolah adalah tempat yang lebih selamat berbanding tempat lain kerana sentiasa berada di bawah pengawasan guru. Namun begitu, sekolah merupakan salah satu tempat berlakunya kebanyakan kemalangan yang boleh memudaratkan kanak-kanak sekolah. Kanak-kanak tidak berdepan dengan bahaya di kawasan sekolah sahaja, tetapi juga kawasan di luar sekolah. Oleh itu, kertas kerja ini memberi tumpuan kepada ulasan pencegahan kemalangan di luar sekolah terutama semasa perjalanan ke dan dari sekolah dan masa puncak. Kajian ini boleh membantu dalam mencari model terbaik pencegahan kemalangan di sekolah-sekolah terutamanya di Malaysia.