A brief concept in landscape photography - Iwan Zahar (Universiti Malaysia Kelantan, 2016)
Di Malaysia, tidak terdapat banyak perbincangan tentang landskap fotografi dan tidak ramai juru gambar yang berkemahiran dalam bidang ini. Penyelidikan ini menggunakan analisis kandungan dan analisis foto daripada sumber yang berlainan termasuk monograf, buku, dan jurnal. Esei pendek ini menerangkan pengaruh seni Zen terhadap landskap foto, dan perkembangannya di Barat. Ia juga menerangkan secara ringkas tentang sejarah landskap fotografi di Malaysia. Selain daripada itu, esei ini tidak berhasrat untuk menerangkan semua teknik dan konsep landskap fotogafi, tetapi saya cuba menghubungkaitkan pengalaman saya dalam landskap fotografi dan mengintegrasi teori fotografi dalam penciptaan landskap foto. Kesimpulan kajian ini menunjukkan ramai landskap jurugambar telah memperkembangkan konsep mereka daripada ideologi dan sumber lain seperti lukisan dan falsafah. Tiada pengaruh Zen atau Gestalt dalam landskap fotografi Lambert dan Thompson ditemui