Loghat Kelantan pemangkin jati diri rakyat Kelantan: kelestarian dan pemerkasaannya - Yusuff, Nur Azuki; Zakaria, Khuzaiton (UMK Press, 2018)
Agenda pemerkasaan jati diri rakyat Kelantan berkait langsung dengan usaha melestarikan loghat Kelantan. Kertas ini menelusuri dua isu, iaitu status kelestarian loghat Kelantan; penggunaan dialek Kelantan dari aspek sebutan, pembentukan kata, ayat dan leksikal oleh menutur bukan Melayu, kesantunan berbahasa dalam dialek Kelantan dan seterusnya isu pemerkasaannya bagi agenda melonjakkan loghat Kelantan. Kandungan perbincangan didasarkan kepada beberapa kajian yang pernah dijalankan. Dialek unik ini dituturkan sama oleh penutur pelbagai etnik di Kelantan, dengan sebutan, perkataan dan pelbagai maksud yang berbeza dengan bahasa Melayu standard. Isunya, keunikan loghat Kelantan era kini hanya dilihat sebagai warisan yang perlu dipelihara dan pulihara sahaja. Faktor kemerosotan dan cadangan memartabatkan jati diri berpaksikan loghat klate perlu menjadi agenda semua warga Kelantan.