Model pengkayaan insan berdasarkan metrik faktor kecemerlangan dari profil KIR - Yusuff, Nur Azuki (UMK Press, 2018)
Kejayaan mengkayakan insan dalam pelbagai sudut adalah impian semua dengan beberapa strategi yang telah dilakukan kebanyakan institusi. Masalahnya ialah mencari alternatif terbaik ke arah tersebut. Justeru, penulis turut sama mengambil inisiatif mengenalpasti metrik mengkayakan insan serta mengetengahkan model tindakan secara bersepadu dan berkelompok dalam usaha tersebut. Kaedah penganalisisan profil ketua isi rumah (KIR) digunakan bagi mencerna metrik faktor kecemerlangan yang diperolehi dari hasil kajian iaitu jasmani, emosi, rohani dan intelektual. Melalui wawancara eksklusif dan dokumentasi pula, penulis berjaya membina model berupa manual prosedur kerja. Model Pengkayaan Insan (MPI) diuji secara simulasi dan disahkan oleh kumpulan diskusi berfokus JPPK. Model ini perlu dipraktikkan secara imperik bagi memperkasakan usaha ini.