Tahap personaliti beragama pengguna tandas masjid - Mohamad Ghani, Mohamad Izzat; Musa, Nik Yusri (UMK Press, 2018)
Agama merupakan fitrah manusia untuk menghayatinya ke dalam diri manusia sejatinya. Ia mempertemukan dua perkara yang saling berhubung iaitu fitrah dan ajakan untuk mengembangkannya. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenalpasti tahap personaliti beragama dalam kalangan pengguna tandas masjid yang di bawah pemerintahan dan sistem politik di Kelantan yang terkenal dengan dasar membangun bersama Islam. Data kajian telah diperolehi dengan menggunakan kaedah kuantitatif melalui edaran soal selidik. Borang soal selidik telah diedarkan kepada 353 orang responden iaitu kepada pengguna tandas masjid dalam kategori masjid negeri, bandar, jajahan/daerah dan mukim di Kelantan. Responden kajian terdiri daripada Ahli Jawatankuasa masjid dan pengguna tandas masjid. Data kajian dianalisis dengan menggunakan ‘Statistical Package for the Social Science’ iaitu SPSS versi 20. Penemuan kajian melaporkan bahawa tahap personaliti beragama pengguna tandas masjid adalah berada pada tahap yang sederhana. Pihak kerajaan pusat dan negeri yang merupakan badan berkuasa tertinggi seharusnya memainkan peranan. Pengetahuan dan amalan agama yang komprehensif mampu menjana masyarakat bertindak lebih waras, minda kelas pertama, berfikiran aras tinggi dan rasional dalam menangani cabaran hidup.