Kaedah pembelajaran sejarah berasaskan lawatan ke muzium - Abdul Talib, Nur Syazwani; Abdul Ghani, Kamarulzaman; Yusuff, Nur Azuki (UMK Press, 2019)
Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang berkesan akan dapat menarik minat pelajar terhadap pembelajaran Sejarah. Mempelajari sejarah mempunyai pelbagai kepentingan yang dapat diterapkan dalam diri pelajar. Melalui lawatan ke muzium pemahaman dan minat pelajar terhadap sejarah akan dapat ditingkatkan. Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik yang merangkumi tiga komponen iaitu demografi responden, tahap sikap pelajar terhadap mata pelajaran Sejarah dan minat pelajar dalam membuat lawatan ke muzium bagi pembelajaran sejarah. Seramai 44 orang pelajar tingkatan Empat daripada aliran sains di salah sebuah sekolah menengah di Sarawak telah dijadikan sampel kajian. Dapatan mendapati tahap sikap pelajar terhadap sejarah dan minat pelajar dalam membuat lawatan ke muzium adalah sederhana dan tinggi. Terdapat hubungan yang signifikan antara tahap sikap pelajar dengan minat pelajar dalam membuat lawatan ke muzium. Justeru, kajian terperinci dan komprehensif perlu dilakukan bagi memastikan semua pelajar mempunyai motivasi yang tinggi dan meminati mata pelajaran Sejarah.