Reka bentuk perabot collapsible beridentitikan permainan tradisional gasing - Mohamad, Azman (2015)
Nilai warisan adalah satu nilai sentimental yang seharusnya perlu disimpan dan dikekalkan bagi tatapan generasi masa depan. Nilai ini sangat penting bagi menjamin kedudukan sesuatu bangsa yang teguh berdiri mendepani zaman moden. Sebagai usaha untuk mengekalkan nilai warisan ini, pengkaji telah menggabungkan nilai warisan melayu iaitu gasing dengan perabot yang berkonsepkan collapsible bagi memperkenalkan kepada masyarakat tempatan dan global tentang nilai dan warisan budaya melayu yang tidak ternilai. Penghasilan perabot collapsible ini dimulakan dengan kajian-kajian tentang warisan melayu, prinsip collapsible dan seumpamanya untuk mendapatkan data yang tepat dan benar.