Kajian tentang pokok kelapa dalam pembuatan produk. - Zulkifli Mohd Zan (2012)
Kajian ini adalah mengenai pokok kelapa dalam pembuatan produk iaitu dari segi kegunaanya untuk menghasilkan produk tradisional dan moden.Mengkaji dari segi kelebihan dan kekurangan pokok kelapa,selain itu kajian juga dibuat untuk melihat setakat mana nilai komersial yang boleh didapati dari produk kelapa.Iaitu kebolehgunaan dari akar pokok hinggalah pucuk kelapa.Kajian yang dibuat adalah sekitar daerah Bachok dan tempat yang mempunyai kaitan tentang penggunaan pokok kelapa samaada secara komersial ataupun secara kegunaan sendiri.Kaedah yang digunakan untuk mengumpul data dalam kajian ini adalah dengan menemubual orang-orang yang menggunakan pokok kelapa untuk kegunaan komersial dan kegunaan sendiri.Selain itu kaedah pemerhatian juga dilakukan iaitu membuat pemerhatian kawasan-kawasan yang terlibat dalam penggunaan pokok kelapa.Disamping itu,kaedah perpustakaan juga dilakukan untuk mendapatkan maklumat tentang pokok kelapa.Disamping itu,kaedah dokumentasi juga digunakan dalam kajian ini,dalam kaedah dokumentasi merangkumi fotografi,buku nota,kaedah ini untuk dijadikan bahan bukti dan sebagai langkah keselamatan sekiranya maklumat hilang.Oleh itu,dengan kaedah ini dapat dijadikan bahan bukti kajian yang telah dijalankan oleh pengkaji.