Dokumentasi pembuatan Wau Bulan oleh Shafie Jusoh. - Hamidah, Abdul Rahman (2015)
Shafie Jusoh telah dipilih sebagai Adiguru Wau.Beliau merupakan pembuat Wau Bulan yang pertama di Malaysia.Wau Bulan yang dihasilkan En.Shafie Jusoh ini memiliki sejarah dan keunikannya yang tersendiri.Corak yang dihasilkan dari idea beliau sendiri telah menarik ramai peminat malahan pelancong luar apabila melihatnya.Permasalahan kajian dilihat daripada beberapa aspek seperti tiada pendedahan mengenai sumbangan tokoh tersebut kepada negara.Malahan hanya segelintir masyarakat di Kelantan yang mengenalinya.Pendedahan mengenai tokoh ini juga masih kurang dan tiada sumber yang sahih untuk pelancong mendapatkan maklumat tokoh warisan negara ini.Dokumentasi dalam bentuk video dan juga buku mengenai pembuatan Wau Bulan oleh tokoh ini dihasilkan bagi memberi maklumat terperinci mengenai Wau Bulan yang dihasilkan oleh Shafie Jusoh.