Pembangunan motion graphics sebagai medium kempen kesedaran buli siber (cyber bullying) - Norafiza, Awang (2015)
Penggunaan motion graphics tidak terhad sebagai elemen pembukaan dalam sesebuah cerita mahupun video produksi sahaja,malahan boleh digunakan sebagai medium ataupun perantaraan untuk memberi nasihat,pendidikan dan pengajaran melalui paparan visual yang mengandungi seribu satu pengertian.Secara tidak langsung,penggunaan animasi motion graphics sebagai medium dalam kempen kesedaran buli siber adalah tepat sebagai alat perantaraan untuk mendidik dan memberi nasihat kepada masyarakat selain mampu membantu perkembangan dunia animasi negara.Unsur kemanusiaan yang terdapat dalam animasi mampu menarik minat dan perhatian para penonton melalui paparan visual yang menarik dan lembut.Terdapat pelbagai cara untuk memaparkan animasi dan kaedah yang paling laris untuk mempromosikan animasi adalah secara filem,wayang,televisyen dan sebagainya.Hasil kajian ini mendapati bahawa penerimaan masyarakat terhadap kempen ini adalah positif dan mereka menyatakan bahawa melalui kempen ini mereka baru mengetahui tentang masalah buli siber.Perkembangan animasi sebagai medium kempen kesedaran buli siber dapat diperluaskan lagi untuk kepentingan bersama.