Experimentasi nilai-nilai murni filem (Ibu Mertuaku) menerusi filem pendek 'Tempayak Retak' - Norliza Abd Manaf (2011)
Filem pendek lazimnya mengambil masa tayangan yang singkat, iaitu kurang daripada 60 minit. Oleh kerana had masa tayangan yang singkat, isi kandungan filem pendek juga terbatas. Filem pendek berkait rapat dengan elemen ekperimen dan ia tidak mementingkan penceritaan yang padat di dalam filem 'ibu mertuaku' yang diarahkan dan dilakonkan oleh Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Penghasilan filem pendek ini pada peringkat awalnya membuat kajian mengenai nilai-nilai murni yang terdapat dalam filem Ibu Mertuaku melalui pemerhatian menerusi rakaman DVD, kemudian mengenal pasti nilai-nilai murni yang berkaitan dengan kehidupan seharian. Hasil analisis kajian mengenai nilai-nilai murni daripada responden menunjukkan bahawa sebanyak tujuh belas nilai murni yang telah dikaji oleh Dr. Syed Abdullah adalah benar dan dipersetujui. Seterusnya sebanyak tujuh jenis nilai murni yang terdapat dalam Ibu Mertuaku telah dipilih untuk diterapkan ke dalam filem pendek ini. Penghasilan filem pendek ini memerlukan kos yang agak tinggi dan jangka masa yang lama. Bermula dengan pra produksi sehinggalah kepada pasca produksi. Setelah membuat kajian mengenai nilai-nilai murni tersebut, senaskah skrip telah dihasilkan berasakan niali-nilai murni tersebut. Segala kos serta jadual telah dibina bagi kesesuaian watak yang akan dilakonkan. Seterusnya pembikinan filem pun berlaku dan menggunakan sebanyak empat lokasi dan penggambaran juga berlansung selama 4 hari yang berlainan. Hal ini kerana terdapat kekangan masa daripada pelakon dan krew teknikal. Filem ini diharapkan dapat memberikan hiburan secara tidak langsung menjadikan pengajaran kepada para penonton.