Konservasi makam si bongkok tanjung puteri (Produk Pelancongan Warisan Johor) - Muhammad Termizi Hasni (2011)
Menjadi satu kerugian yang amat besar kepada Negara dari nilai sejarah dan senibina sekiranya tapak-tapak sejarah tidak dibangunkan dan dikonservasi. Secara tidak lansung dan tanpa disedari pendekatan konservasi mampu memberi kesan kepada sector pelancongan dan meningkatkan ekonomi Negara. Pendekatan ini juga dapat mengembalikan nostalgia dan sejarah perjuangan menentang penjajah. Oleh yang demikian, dirasakan bahawa penekanan konservasi terhadap makam lama untuk dijadikan satu produk pelancongan warisan dapat memberikan pemahaman kepada masyarakat kepentingan terhadap tapak-tapak sejarah. Sebarang kesilapan mampu memberikan kesan kepada tapak-tapak yang wujud dan tidak akan dapat dikembalikan semula dalam bentuknya yang asal. Adalah diharapkan agar melalui kertas kerja ini, sedikit sebanyak ianya dapat memberi sedikit perhatian dan ruang untuk membangunkan makam Si Bongkok.