Ciri-ciri rumah tiang dua belas di negeri Kelantan - Siti Aishah Binti Suhaimi (2015)
Nilai sejarah senibina Warisan Melayu di negeri Kelantan wajar dijadikan salah satu teras atau wadah pembangunan senibina kebangsaan.Ini adalah kerana nilai sejarahnya mempunyai unsur kesinambungan terhadap latar masa dan tempat dimana senibina itu lahir daripada budaya masyarkat yang mengamalkannya. Senibina di negeri kelantan banyak dipengaruhi oleh senibina dari Siam yang dibawa oleh pedagang-pedagang.Maka,bentuk rumahnya mengekalkan tradisi turun-temurun nenek moyang mereka.Tujuan kajian Untuk mengenalpasti ciri-ciri rumah Tiang Dua Belas di negeri Kelantan.Mendokumentasi ciri-ciri Rumah Tiang Dua Belas di negeri.Mengenalpasti akan keistimewaan ciri-ciri Seni Bina Rumah Tiang Dua Belas Di Negeri Kelantan.Disamping itu,menerangkan tentang definisi,aspek-aspek,teori dan juga penemuan kajian-kajian lepas yang berkaitan dengan tajuk kajian tentang Ciri-Ciri Rumah Tiang Dua di Negeri Kelantan.Kaedah-kaedah yang telah dibuat ialah temu bual,tinjauan,perpustakaan,pemerhatian,alat bantu,sumber internet dan sebagainya.Dengan itu,segala maklumat yang diperolehi melalui kaedah ini akan dinilai dan dianalisis mencapai objektif seperti mana yang dikendaki dalam tajuk kajian.