Muzik Tradisional Bongai di Kuala Pilah, Negeri Sembilan - Siti Noor Diyana, Mohd Shaari (2019)
Penyelidikan ini meneroka warisan kebudayaan Minangkabau di Negeri Sembilan khususnya mengenai muzik tradisional bongai. Bongai dimainkan oleh orang Melayu Negeri Sembilan dan popular di kawasan Kuala Pilah. Walau bagaimanapun, disebabkan kemajuan teknologi dan perubahan sosial dalam masyarakat, bongai jarang dimainkan dalam masyarakat sekarang ini. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti sejarah dan perkembangan bongai di Kuala Pilah, prestasi bongai dalam lirik serta alat muzik bongai. Pendekatan kualitatif telah digunakan dalam kaedah pemerhatian dan wawancara bersama dengan lima orang responden. Kesemua data yang diperoleh dari kerja lapangan telah menggunakan kaedah transkripsi dan dianalisis dengan menggunakan analisis tematik. Oleh itu, kajian ini mendapati bahawa bongai bertindak sebagai medium hiburan dan penggunaan dialek Negeri Sembilan dalam menyampaikan lirik lagu mewakili identiti orang Melayu. Kesimpulannya, bongai harus dikekalkan di kalangan orang Melayu Negeri Sembilan sebagai sebahagian daripada warisan budaya tidak ketara serta pemeliharaan identiti mereka.