Nilai-Nilai Kepahlawanan Menerusi Sajak-Sajak Terpilih Dalam Antologi Suara Wirawan Negara Bangsa karya Ramli Abdul Halim: Satu Pengaplikasian Teori Pengkaedahan Melayu - Ab. Rahim, Nurul Safiah (2020)
Sajak merupakan puisi moden yang berbentuk karangan yang berangkap, berbentuk bebas dan tidak terikat. Dalam sesebuah sajak, pengarang berusaha untuk memberikan pembaca kepada gambaran realiti kepahlawanan yang terkandung dalam dalam sajak tersebut. Kajian ini dijalankan kerana pengkaji mendapati bahawa sajak Suara Wirawan Negara Bangsa sememangnya kaya dengan nilai kepahlawanan yang oleh memberi pengajaran kepada khalayak pembaca. Seterusnya, objektif kajian ini ialah mengenal pasti, menganalisis, merumuskan dan membincangkan tentang nilai-nilai kepahlawananan menerusi sajak-sajak terpilih dalam antologi Suara Wirawan Negara Bangsa karya Ramli Abdul Halim. Di samping itu, pengaplikasian Teori Pengkaedahan Melayu dengan nilainilai kepahlawanan menerusi sajak-sajak terpilih dalam antologi Suara Wirawan negara Bangsa karya Ramli Abdul Halim. Selain itu, kajian ini membataskan sebuah antologi sahaja iaitu antologi Suara Wirawan Negara Bangsa karya Ramli Abdul Halim. Tambahan pula, kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kualitatif sebagai kerangka panduan untuk menyempurnakan kajian penyelidikan ini. Dalam kajian ini, penerapan Teori Pengkaedahan Melayu yang diperkenalkan oleh Hashim Awang pada tahun 1989 dipilih sebagai asas kepada kajian ini untuk mengukuhkan lagi analisis kajian. Penelitian dalam beberapa aspek merangkumi Pengkaedahan Alamiah dan Pengkaedahan Keagamaan yang mana kedua-dua pengkaedahan tersebut mempunyai tiga pecahan prinsip. Dapatan kepada kajian ini mendapati bahawa pengarang sememangnya menyediakan nilai-nilai kepahlawanan yang boleh dijadikan pengajaran oleh pembaca. Akhir sekali, ianya sebagai wadah kepada masyarakat untuk membentuk norma masyarakat yang baik.