Redesigning Integration of Interchangeable Furniture at Bank Waiting Area During COVID-19 Pandemic in Malaysia. - Tham, Chin Wei (2021)
Pada masa ini, seluruh dunia menghadapi pandemic COVID-19 dan jumlah kes yang disahkan di setiap negara berubah-ubah dari hari ke hari. COVID-19 menyebabkan kemerosotan ekonomi dan pertumbuhan produk domestik kasar (KDNK) yang lebih rendah. Namun, tidak ada sesiapa yang akan mengetahui bila virus itu akan hilang dan bila ia akan merebak lagi. Oleh itu, setiap orang perlu mematuhi peraturan SOP, adalah sama seperti di bank, dan jarak sosial lebih dari 1 meter diperlukan. Walaupun wabak itu menular, sebilangan pelanggan tidak mempunyai pilihan selain menghadiri bank secara fizikal untuk mengendalikan urusan peribadi atau syarikat di kaunter. Sebahagian besar tempat duduk awam yang ada dalam bank adalah kerusi yang dihubungkan dengan 2 hingga 4 tempat duduk dan meja berkongsi. Oleh itu, penyelidik mendapati bahawa bank perlu mempunyai tempat duduk tunggal yang dihubungkan dengan meja agar dapat memenuhi jarak sosial lebih dari 1 meter. Oleh itu, penyelidik ingin mencadangkan sofa modular dengan tempat duduk / perabot yang boleh ditukar ganti ini dengan sandaran tangan, meja dan sandaran. Ia adalah perabot gaya kebebasan, dan ia dapat diganti dan dipasang ke posisi yang mungkin dari beberapa sofa modular individu. Ini adalah selesa digunakan oleh pengguna bank kerana bahan utamanya adalah kusyen. Reka bentuk sofa modular tempat duduk yang boleh ditukar sesuai digunakan di bank masa depan di era moden. Oleh itu, jika tempoh pandemic Covid-19 sudah berakhir, sofa modular juga boleh berubah dari tempat duduk tunggal menjadi beberapa tempat duduk.