Merekabentuk Produk Harian Yang Menerapkan Ukiran Melayu Dengan Menggunakan Alatan Moden - Siti Nur Suria, Shafiei (2021)
Produk harian merupakan produk pembelian yang sering diguna oleh pengguna dalam kehidupan seharian. Produk harian menggunakan ukiran Melayu dalam proses penghasilan sangat penting memberi peranan meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap seni ukir tanah air. Tujuan utama kajian adalah untuk merekabentuk produk harian yang menerapkan ukiran Melayu dengan menggunakan alatan moden dalam proses penghasilan ukiran. Fokus utama tertumpu kepada penggunaan teknologi alatan moden dalam penghasilan ukiran Melayu. Terdapat tiga objektif kajian yang telah digunakan dalam menjalankan kajian ini iaitu, mengenalpasti ukiran Melayu, teknik dan motif yang selalu digunakan di Malaysia. Seterusnya adalah mengkaji produk yang menjadi trend yang akan dibeli pengguna pada setiap bulan dan yang ketiga merekabentuk produk ukiran Melayu menggunakan teknologi moden. Melalui hasil data metodologi yang dijalankan 66.7% responden menjawab produk harian terdiri daripada produk kecantikan aksesori alat solek menjadi pilihan bagi mereka membuat pembelian pada setiap bulan. Kesimpulannya, hasil data metodologi penting dalam merekabentuk tempat simpanan bagi memberi kemudahan kepada pengguna untuk menyimpan barangan.