Kajian Warna Dan Bentuk Dalam Psikologi Manusia Dari Aspek Terapi Seni. - Rahimah Othman (2021)
Kajian ini dijalankan kerana pengkaji ingin mengetahui bagaimana mentaliti manusia terhadap sesuatu warna dan bentuk. Oleh yang demikian, pengkaji menjalankan kajian tentang warna dan bentuk dalam psikologi manusia dari aspek terapi seni untuk mengkaji sejauh mana warna dan bentuk dapat dijadikan terapi. Selain itu, Pengkaji juga mengkaji tentang abstrak ekspresionisme kerana aliran ini adalah salah satu aliran yang menghasilkan karya yang lebih kepada meluahkan perasan dengan warna dan teknik sapuan berus serta renjisan. Ianya sangat sesuai dengan tajuk kajian yang dijalankan oleh pengkaji.