Kajian Perbandingan Kualiti Cgi Dalam Filem Magika 2010 Dan Filem Avatar 2009 - Pravina Surenthiran (2021)
Kajian ini membincangkan tentang perbandingan kualiti CGI dalam filem tempatan Magika 2010 dan filem antarabangsa Avatar 2009. Pengkaji harus memahami pengertian (computer generated imagery) atau imej janaan komputer CGI dan juga aspek-aspek yang penting sebelum melakukan sebarang penyelidikan terhadap penyelidikan kajian ini. Selain itu, fokus kajian ini adalah untuk mengkaji jenis-jenis CGI yang digunakan dalam filem tempatan serta menganalisis perbandingan kualiti CGI antara filem Magika 2010 dan filem Avatar 2009 dan juga mengenalpasti teknologi CGI yang digunakan dalam filem Magika 2010 dan filem Avatar 2009. Berdasarkan pada penyelidikan kajian ini dapat memperkembangkan kualtiti filem tempatan bersaing dengan filem antarabangsa. Filem ini terdiri daripada pelbagai jenis genre yang dihasilkan dan diantaranya ialah filem yang diutamakan penggunaan teknologi CGI yang diminat oleh ramai orang. Selanjutnya, penyelidik kajian ini dapat mengetahui dengan lebih jelas dan terperinci tentang perbezaan kualiti perfileman, jenis-jenis CGI yang digunakan dalam filem tempatan dan juga teknik-teknk atau aplikasi CGI yang digunakan dalam industri perfileman ini. Kajian penyelidikan ini perlu dihuraikan dan dikupas agar objektif kajian penyelidikan ini tercapai. Antara instrument yang digunakan dalam kajian ini ialah soal selidik atau tinjauan atas talian iaitu google form yang mengandungi soalan berkaitan kajian penyelidikan ini. Hasil kajian ini juga mendapati harap mendapat maklum balas yang positif dan membantu dalam kajian penyelidikan ini. Kata kunci : filem CGI, jenis-jenis CGI, industri perfileman