Kajian Penggunaan Continuity Editing Atau Suntingan Kesinambungan Dalam Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010) - Nurul Azhar Mohd Rozali (2021)
Teknik penyuntingan merupakan sesuatu perkara yang dapat membuatkan filem itu berjaya ataupun tidak. Kajian ini menumpukan pada elemen penyuntingan kesinambungan melalui teknik penyuntingan kesinambungan dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010). Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010) ini menarik untuk diteliti kerana, teknik penyuntingan kesinambungan yang digunakan di dalam filem ini amatlah baik. Sehubungan dengan itu, kajian ini menggunakan kaedah kualitatif iaitu dengan membuat rujukan berdasarkan kajian-kajian lepas dan penelititan yang khusus terhadap filem tersebut. Hasil daripada penelitian khusus dan rujukan kajian lepas, pengkaji mendapati bahawa kajian ini membuktikan bahawa teknik penyuntingan kesinambungan amatlah penting dan perlu dititikberatkan sebelum sesebuah filem itu dibuat. Hal ini mampu memberi impak yang baik untuk generasi seterusnya.