Kajian Alat Bantu Bertutur Untuk Kanak-Kanak 6 Tahun Ke Bawah. - Nur Ummi Hidayah, Ismail @ Musa (2021)
Kelewatan bertutur merupakan antara suatu masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak pada masa ini. Kelewatan bertutur ini jika tidak dibendung dan dicegah ianya akan menyukarkan ibu bapa serta penjaga dan juga kanak-kanak itu sendiri untuk bercakap pada umur yang sepatutnya lebih-lebih lagi apabila berhadapan dengan rakan-rakan yang normal yang petah bertutur. Jadi untuk membantu ibu bapa mahupun penjaga di luar sana supaya dapat mengelakkan anak daripada berlaku kelewatan bertutur, ibu bapa serta penjaga perlu berperanan dalam hal ini dengan mengetahui punca-punca berlakunya kelewatan bertutur oleh kanak-kanak terutamanya untuk kanak-kanak yang berumur 6 tahun ke bawah. Begitu juga dengan ciri-ciri kelewatan bertutur yang perlu diketahui bagi mengesan dan mengambil tindakan serta langkah yang awal bagi membendung kelewatan bertutur yang ada pada anak-anak. Kajian mendapati ramai kanak-kanak yang mengalami kelewatan bertutur sehingga hari ini terutamanya kanak-kanak lelaki dan hal ini disebabkan oleh faktor-faktor yang tertentu sebagai contoh banyak terdedah dengan penggunaan gadjet dan kurang komunikasi di rumah. Justeru, alat bantu bertutur perlu dihasilkan oleh mereka dengan pelbagai jenis dan reka bentuk. Hal ini adalah bertujuan untuk menggalakkan meraka yang mengalami kelewatan bertutur ini dapat meningkatkan aktiviti percakapan dan boleh berkomunikasi dengan baik sama ada di rumah dan di luar bersama rakan-rakan yang lain.