Kajian Reka Bentuk ‘Single Seater Sofa’ Berdasarkan Senibina Kubah Masjid Jamek Dato Bentara Luar, Di Batu Pahat, Johor - Nur Husnina Binti Mohd Saleh (2021)
Kajian ini dijalankan adalah untuk mengetahui secara ringkas terhadap reka bentuk single seater sofa berdasarkan seni bina kubah masjid Jamek Dato Bentara Luar di Batu Pahat, Johor. Kajian ini telah menggunakan 2 kaedah iaitu permerhatian dan soal selidik. Melalui kaedah soal selidik, pelajar telah menggunakan google form untuk diberikan kepada orang ramai. Melalui kaedah ini, seramai 30 orang responden telah menjawab soal selidik yang mana dapat mengetahui dengan lebih terperinci berkaitan pandangan responden terhadap reka bentuk sofa. Selain itu, ia juga bertujuan mengetahui jenis kain yang mana sesuai digunakan pada sofa mengikut pilihan responden. Melalui projek penyelidikan II ini pelajar diminta untuk menghasilkan satu projek akhir iaitu model berskala yang bersaiz sederhana. Secara kesimpulannya, penghasilan model berskala ini telah memberi pendedahan dari segi pengalaman dan juga kemahiran baru kepada pelajar untuk diaplikasikan pada masa akan datang.