Kesan Celupan Warna Alam Pada Fabrik Sutera Dan Kapas (Batik). - Norfarahnasirah Zainal Abidin (2021)
Warna alam merupakan larutan warna semulajadi daripada bahan-bahan semulajadi seperti tumbuh-tumbuhan, haiwan dan mineral. Tajuk kajian ialah Kesan Celupan Warna Alam Pada Fabrik Sutera dan Kapas (Batik). Telah dilakukan penelitian ekstraksi pada kunyit, daun mangga dan senduduk pada fabrik sutera dan kapas. Penggunaan bahan fiksasi tawas, kapur dan ion sulfat memainkan peranan penting dalam perubahan warna pada fabrik sutera dan kapas. Kajian mencapai objektif dengan menghasilkan larutan warna alam, mengkaji kesan celupan warna alam pada fabrik sutera dan kapas serta menghasilkan produk daripada warna alam. Penghasilan lima busana moden daripada batik warna alam melalui kaedah celupan dan tie and dye. Penelitian mengekalkan sifat asal batik dengan menggunakan teknik canting atau batik lukis. Penelitian dilakukan secara pemerhatian dan eksperimentasi untuk melihat hasil daripada warna alam. Penelitian mengesan bahawa fabrik sutera banyak kelebihan berbanding fabrik kapas dalam penghasilan batik warna alam. Fabrik sutera sememangnya fabrik berkualiti dan mudah dikerjakan dalam penghasilan warna alam.Fabrik Dalam kajian ini, dapat mengenalpasti kepentingan warna alam yang mampu menjadi rujukan untuk generasi akan datang. Selain itu, pelbagai produk boleh dipelbagaikan daripada fabrik sutera dan kapas hasil celupan warna alam. Secara keseluruhannya, kajian ini melalui pelbagai proses yang panjang untuk mengesan perubahan pada fabrik sutera dan kapas yang menggunakan warna alam.