Persepsi Masyarakat Terhadap Pengekalan Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh Kelantan. - Noratikah Jamal (2021)
Penyelidikan ini berkenaan dengan persepsi masyarakat terhadap pengekalan Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan. Kepentingan kajian ini dilihat dapat memberi kesan positif kepada pelbagai pihak terutamanya kepada pihak Jabatan Warisan Negara, bidang pendidikan, masyarakat, individu dan sektor pelancongan. Kajian ini dapat memberi pendedahan serta pengetahuan kepada Pihak Jabatan Warisan Negara berkenaan pengekalan Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan yang mempunyai nilai sejarah, nilai estetika dan nilai senibina rekabentuk Monumen bersejarah kepada masyarakat. Kajian ini memfokuskan kepada tiga objektif iaitu mengenalpasti sejarah Wakaf LamaTuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan, mengetahui fungsi Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan kepada penduduk setempat dan mengkaji persepsi masyarakat terhadap pengekalan Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan. Penyelidikan ini berkenaan nilai-nilai warisan seperti sejarah kewujudan Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh, Kelantan, fungsi Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh Kelantan yang terdapat pada Wakaf Lama Tuan Farrer untuk dikajian mengenai persepsi masyarakat sama ada Wakaf Lama Tuan Farrer, Pasir Puteh perlu dikekalkan ataupun sebaliknya.