Penerapan Warna Alam Pada Pakaian Kasual. - Naimah Ismail (2021)
Batik warna alam semakin mendapat perhatian diperingkat global dan juga tempatan terutamanya dalam industri textile dan juga fesyen. Kelebihan Warna alam kepada lingkungan dan juga selamat kepada pengamal, pengusaha dan pengguna. Oleh sebab itu kajian ini bertujuan untuk menerapkan warna alam pada pakaian kasual. Pendekatan eksplorasi bahan menbtah daripada indigo dan inai kepada textile menjadi satu inisiatif untuk diterapkan kepada pakaian kasual lelaki dan wanita. Kesimpulannya, Kajian ini memberikan kesedaran dan peluang kepada pelbagai pihak untuk lebih menggunakan warna alam terhadap produk yang dikeluarkan.