Keberkesanan Laman Sesawang Sebagai Medium Promosi Kepada Muzium Orang Asli di Gombak. - Nabihah Najlaa Zamri (2021)
Muzium Orang Asli Gombak ditubuhkan bagi mengabadikan sejarah silam dan warisan budaya masyarakat orang asli di semenanjung Malaysia. Ia ditubuhkan sejak 29 September 1987 di yang terletak di Jalan Gombak, Kampung Batu 12, Kuala Lumpur. Pada tahun 1995, pembinaan baharu bangunan muzium telah dijalankan bagi menggantikan binaan asal. Hal ini berlaku setelah terdapat cadangan yang diusulkan oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA). Sumber internet berkenaan Muzium Orang Asli Gombak ada maklumatnya sedikit sebanyak di bawah laman sesawang JAKOA, namun penyampaiannya adalah sangat terhad dan tidak mempunyai sebarang kemaskini keadaan semasa tentang muzium. Malah banyak maklumat yang tidak dapat diperoleh seperti yang didapati di laman sesawang institusi muzium yang lain dimana mereka mempunyai laman sesawa khas dan memaparkan pelbagai maklumat untuk disampaikan kepada pengguna. Oleh itu satu kajian telah dilakukan iaitu keberkesanan laman sesawang sebagai medium promosi kepada Muzium Orang Asli di Gombak untuk menjawab persoalan kajian bagaimanakah susun atur laman sesawang Muzium Orang Asli di Gombak dan apakah keperluan laman sesawang sebagai sistem penyampaian kepada Muzium Orang Asli Gombak.