Kajian Tentang Kritikan Sosial Dalam Filem Melayu Rock Oo (2013) - Muhammad Amirul Shafiq Mohamad Rodzi (2021)
Kritikan sosial dalam filem ini merupakan perkara yang sangat penting disebabakan ianya merupakan sebahagian daripada cerminan masyarakat di Malaysia. Filem yang bersifat proaktif yang lebih serius dalam kontek kajian kritikan sosial di dalam filem. Hal ini kerana, pengkaji terhadap kajian kritikan sosial telah memilih filem Rock Oo yang diarahkan oleh Mamat Khalid yang ditertbitkan pada tahun 2013 dan filem telah menjadi satu fenomena yang sangat besar kepada industri perfileman Malaysia tak kira lapisan masyarakat. Oleh itu, objektif kajian ini untuk mengenal pasti kritikan sosial dalam filem Rock Oo, menganalisis kritikan social dalam filem Rock Oo dan merumuskan kritikan social dalam filem Rock oo. Justeru, kajian mampu untuk membuka peluang kepada penyelidik akan datang supaya dapat mengkaji kritikan sosial yang terdapat dalam filem melayu diterbitkan di Malaysia. KATA KUNCI: Kritikan Sosial, Filem, Rock Oo, Sosial masyarakat