Menggunakan Bahan Kitar Semula Dalam Pakaian Wanita Yang Siap Dipakai (Ready-To-Wear) - Manimaran, Jeevanya (2021)
Kitar semula adalah satu proses yang mengumpul bahan-bahan yang tidak diguna, memproseskan dan mengguna semula bahan-bahan tersebut. Kitar semula pakaian adalah sebahagian daripada kitar semula tekstil. Ia melibatkan memulihkan pakaian lama untuk disusun dan diproses. Produk akhir merangkumi pakaian yang sesuai untuk digunakan semula daripada potongan fabrik atau pakaian lama. Upcycled juga merupakan satu kaedah kitar semula. Ia menggunakan bahan lama, secara keseluruhan dengan kreativiti, untuk menghasilkan sesesatu yang baharu sambil mengekalkan beberapa ciri asalnya. Pakaian upcycled, adalah kaedah mengambil seluruh atau sebahagian pakaian yang lama atau terbuang dan mengubahnya rekaan untuk menjadikan pakaian baharu. Tujuan kajian ini ialah mengenal pasti tahap kesedaran masyarakat berkenaan isu-isu berkenaan kepentingan kitar semula tekstil dan pakaian. Selain itu, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti jenis teknik yang digunakan untuk menghasilkan pakaian baru daripada pakaian dan tekstil yang telah dibuang. Selain itu, menghasilkan cadangan rekaan ready-to-wear yang bergaya dengan menggunakan pakaian dan tekstil yang telah dibuang. Selanjutnya, kajian ini harus dihuraikan dengan lebih terperinci agar dapat mencapai objektif kajiannya. Hasil kajian ini juga mendapat tindak balas yang positif daripada responden yang membantu dalam menyempurkan kajian ini.