Analisis Mesej Dakwah Dalam Filem Khurafat - Elma Zulkefli (2021)
Filem mempunyai pengaruh yang kuat dan mampu mencorakkan tingkah laku masyarakat yang menontonnya. Disebabkan filem adalah sumber hiburan dan penyampaian maklumat utama kepada masyarakat, industri filem telah memainkan peranannya dengan menghasilkan pelbagai genre filem dan salah satu yang sering menjadi tumpuan utama remaja pada masa kini adalah filem bergenre dakwah. Dalam penghasilan karya filem, pengarah sememangnya akan berdepan dengan proses-proses pembikinan filem dan salah satu proses pembikinan filem adalah pemilihan skrip, lokasi, karakter. Oleh itu, kajian ini telah dilakukan untuk menjelaskan penggunaan mesej dakwah dan berperanan dalam menjayakan penghasilan sesebuah filem. Fokus filem dalam kajian ini juga adalah filem seram yang sememangnya mampu mengupas tentang perwatakan dan cara penyusunan babak sehingga mampu menerbitkan rasa yang dialami oleh aktor dalam filem. Kajian ini juga memberi penekanan terhadap penggunaan mesej dakwan dalam proses penghasilan filem.