Keunikan Seni Bina Rumah Warisan Haji Su Di Kampung Losong Haji Su, Kuala Terengganu. - Wan Musa, Wan Nur Aeizatul Akmal (2022)
Projek Penyelidikan ini merupakan satu kajian mengenai ‘Keunikan Seni Bina Rumah Warisan Haji Su di Kampung Losong Haji Su Kuala Terengganu’. Pengkaji memilih Rumah Warisan Haji Su ini kerana ia mempunyai keunikan seni binanya yang tersendiri. Seni bina rumah tradisional Melayu adalah salah satu warisan pertukangan yang mencerminkan identiti masyarakat Melayu. Pengkaji telah memilih untuk menjalankan kajian berkaitan seni bina rumah warisan ini kerana pada masa kini rumah Melayu tradisional kurang dibina. Justeru, masalah kos pembinaan yang semakin tinggi untuk membina rumah warisan pada masa kini. Kajian ini dilakukan untuk mencapai objektif yang ditetapkan iaitu untuk mengetahui sejarah Rumah Warisan Haji Su yang dapat memberi impak kepada komuniti setempat. Objektif pengkaji seterusnya adalah menghuraikan ciri-ciri seni bina yang terdapat di Rumah Warisan Haji Su yang dapat menarik minat pelancong serta menilai potensi Rumah Warisan Haji Su terhadap sektor pelancongan di negeri Terengganu. Kaedah temu ramah dan analisis dokumen digunakan dalam menjalankan kajian penyelidikan ini. Kajian penyelidikan ini dapat memberikan kesedaran kepada masyarakat bahawa rumah warisan tradisional yang berada berdekatan dengan mereka perlu dipulihara dengan baik. Kata kunci: haji su, keunikan, pelancongan, rumah, seni bina, warisan.