Konservasi Koleksi: Fungsi Pemasaran Pameran Terhadap Koleksi Di Muzium Diraja Negeri Kedah Darul Aman - Sharom, Nor Amira (2022)
Istana merupakan sebuah tempat atau institusi yang telah menyimpan pelbagai artifak. Muzium juga merupakan suatu tempat menyimpan segala peralatan kesenian, serta warisan dan segala adat resam pada masa dahulu seperti pakaian diraja, manuskrip, senjata yang mempunyai kualiti yang sangat tinggi sehingga menjadi rujukan sehingga hari ini. Dalam kajian ini pengkaji menyatakan tiga objektif kajian yang hendak dikaji. Kertas kerja ini juga akan menjelaskan fungsi pemasaran pameran yang dijalankan di Muzium Diraja Negeri Kedah. Selain itu pengkaji turut menjelaskan jenis pemasaran pameran yang dijalankan terhadap koleksi serta melihat bagaimana setiap koleksi tersebut mempunyai fungsi kepada pelawat yang menjalankan aktiviti lawatan di Muzium Diraja Kedah. Penggunaan kaedah metodologi dalam kajian ini sangat memudahkan pengkaji dalam memperolehi maklumat yang berkaitan. Kajian ini diharap dapat membantu memartabatkan institusi Muzium Diraja di samping dapat meningkatkan pelancongan asing di Malaysia. Kata Kunci: Istana, Artifak Muzium, Manuskrip, Muzium Diraja Kedah