Kaedah Pengurusan Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti Di Kuala Pilah, Negeri Sembilan - Said Ismail, Nur Atikah (2022)
Kajian ini membincangkan mengenai kaedah pengurusan Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Penjagaan dan pengurusan terhadap muzium dan koleksi perlu sentiasa dititikberatkan agar setiap koleksi diraja dapat dipelihara dan diberikan penambahbaikan agar dapat dijadikan tatapan kepada generasi yang akan datang. Muzium merupakan cerminan kepada masyarakat untuk memahami serta mendalami apa yang berlaku pada zaman dahulu. Oleh itu, pemeliharaan sebuah institusi yang berkaitan dengan budaya warisan di sesuatu tempat perlu dilakukan dengan sebaiknya agar dapat oleh generasi akan datang. Berdasarkan bukti pemerhatian, temu bual, dan kajian lepas yang dijalankan, tesis ini akan menerangkan tentang bidang konservasi koleksi dalam pengurusan muzium dan pangurusan koleksi yang betul bagi memelihara koleksi untuk pameran diraja yang terdapat di Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti. Kata kunci : pengurusan, penjagaan, memelihara, koleksi, Muzium Diraja Istana Lama Seri Menanti