Kepentingan Pemuliharaan Kompleks Sejarah Matang Di Perak - Nurfarah Nasuha Binti Norhamidi (2022)
Kompleks Sejarah Matang merupakan sebuah kota lama yang maju dan dimiliki oleh Tengku Menteri Ngah Ibrahim. Beliau adalah seorang pembesar Melayu yang amat terkenal suatu ketika dahulu. Rumah Ngah Ibrahim merupakan salah satu bangunan yang berada di dalam kompleks tersebut dan mempunyai keistimewaan serta kepentingan suatu ketika dahulu kepada masyarakat setempat. Setelah melalui tempoh yang panjang, terdapat beberapa kerosakan yang berlaku kepada bangunan tersebut sebelum diwartakan sebagai muzium. Oleh itu, kajian ini memfokuskan kepada dua objektif kajian iaitu untuk mengenal pasti faktor-faktor kerosakan Kompleks Sejarah Matang di Perak dan untuk mengetahui kaedah yang digunakan dalam memulihara dan memelihara kompleks tersebut. Bagi mendapatkan data kajian, kaedah metodologi seperti keperpustakaan, temu bual, serta pemerhatian telah diaplikasikan dengan bantuan daripada pihak Kompleks Sejarah Matang. Pada bahagian lampiran ini, disertakan juga senarai soalan yang dijadikan sebagai bahan temu bual. Akhir sekali, diharapkan kajian ini mampu membuka mata masyarakat untuk menghargai dan memperkenalkan bangunan warisan yang terdapat di Matang, Perak. Disamping itu, kajian yang dijalankan ini boleh menjadi sebuah rujukan ilmiah untuk mengetahui mengenai faktor kerosakan dan kaedah yang digunakan bagi memulihara dan memelihara rumah Ngah Ibrahim yang terdapat di Kompleks Sejarah Matang, Perak.